To, co spatřujeme, když vitamin D pomáhá lidem s covidovou nákazou, je výsledkem toho, že účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu.
„Lidé by se z toho měli poučit, že studie poukazující na důležitost užívání vitaminu D jsou velmi spolehlivé a nejsou založeny na zkreslených údajích,“ uvedl Dror a dodal, že vitamin D „konzumovaný v rozumném množství v souladu s oficiálními doporučeními nemá žádné stinné stránky“.
Lékaři zároveň zdůrazňují, že vitaminové doplňky stravy nemají nahrazovat vakcíny, ale jsou spíše cestou, jak zabránit snížení imunity.
Izraelští vědci tvrdí, že mají dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že vyšší hladina vitaminu D pomáhá u covidových pacientů snížit riziko vážného průběhu nemoci či smrti, píše izraelský deník The Times of Israel. Vitamin D má podle výzkumníků z Bar Ilanovy univerzity a nemocnice pro západní Galileu tak silný dopad na závažnost covidu-19, že lze průběh tohoto onemocnění předpovídat jen na základě věku a hladiny vitaminu D.
Téměř čtyři z pěti Izraelců mají podle izraelské studie z roku 2011 nedostatek vitaminu D. Vědci však v nové studii zjistili, že konzumace vitaminu D před nákazou koronavirem značně snížila riziko těžkého průběhu. Spoluautor studie, lékař Amiel Dror, poznamenal, že bylo „pozoruhodné a zarážející“ sledovat pravděpodobnost vážného průběhu covidu-19 u lidí s nízkými hladinami vitaminu D v porovnání s těmi, kteří mají vitaminu dostatek. Studie byla provedena před nástupem varianty omikron, ale podle Drora se koronavirus mezi variantami nemění natolik, aby proti němu byl vitamin D neúčinný.
Zdravotnické úřady v Izraeli a řadě dalších zemí během pandemie covidu-19 doporučily brát tablety vitaminu D. Dat o účinnosti tohoto vitaminu proti covidu-19 však dosud mnoho nebylo. Vitamin D ovlivňuje látkovou výměnu vápníku, je důležitý pro zdravé kosti a zuby, pomáhá udržovat zdravé svaly, ovlivňuje ale i další části našeho těla jako je srdce, mozek nebo imunitní systém. Běžně si jej tělo samo tvoří díky slunečnímu záření, ale někdy je ho potřeba doplnit uměle. Vitamin D je odpovědný za zvýšení vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforečnanů ve střevech a za mnoho dalších biologických účinků.
V červnu izraelští výzkumníci zveřejnili svá první data o spojitosti hladiny vitaminu D a průběhu covidu-19. Podle jejich zjištění zemřelo 26 procent covidových pacientů, kteří měli krátce před hospitalizací nízké hladiny vitaminu D, zatímco z pacientů s normálními hladinami D vitaminu zemřela jen tři procenta. Také zjistili, že pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19 je 14krát vyšší u hospitalizovaných pacientů, kteří nemají dostatek vitaminu D.
Následně vyvstala otázka, zda celkový zdravotní stav pacientů zjištění nezkreslil. Drorův tým proto data zkoumal ještě důkladněji a sledoval hladiny vitaminu D u pacientů za období dvou let před nákazou koronavirem. Zjistil, že korelace mezi dostatkem vitaminu D a schopností bojovat s koronavirem nadále platí, a dospěl k téměř identickým zjištěním jako v předběžných výsledcích.